Kollagénről bővebben - kollagén, kollagén por, collagen.hu

A Zselatin por számtalan tulajdonságot kínál, amelyek megkönnyítik a felhasználását a különféle termékekben.

SOKOLDALÚSÁG

Gélesítő, emulgeáló, sűrítő, kötőanyag, habképző (aerátor) és filmképző anyagként működik.

FORMA HŐFORDÍTHATÓ GÉLEK

Termikusan reverzibilisek, hevítéssel képesek megolvadni és lehűlve ismét gélesednek.

KÖNNYŰ GÉLKÉSZÍTÉS

Az élelmiszerek normál pH-ján belül a gél kialakulásához nincs szükség előzetes kondicionálásra. Más hidrokolloidok bizonyos sók vagy cukrok hozzáadását igénylik az oldáshoz és a gélképzéshez.

Zselatin kollagén - collagen.hu

collagen.hu
2021.05.28 11:18

RENECOL Hidrolizált kollagén por

A RENECOL hidrolizált kollagén alacsony molekulatömegű peptideket tartalmaz, amelyeket úgy állítanak elő, hogy teljes hidrolízissel nyerik az I. típusú kollagént. Ez az I. típusú kollagén ugyanolyan típusú, mint ami természetes módon megtalálható az emberi csontokban és a bőrben.

A RENECOL kollagén kiváló étrend-kiegészítő, amelyet 18 aminosav kombinációja jellemez, a glicin, a prolin és a hidroxiprolin legnagyobb koncentrációjával. Könnyen emészthető, gyorsan felszívódik és eloszlik az emberi testben. Aminosavakról bővebben...

A RENECOL kollagén termékek nem tartalmaznak E-számokat, ezzel nagymértékben szolgálják az egészségesebb termékeket kereső fogyasztók növekvő piacát.

Biztonságos élelmiszerként ismeri el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Bizottság is. Az FDA (Food and Drug Administration) a kollagén peptideket GRAS-nak (általában biztonságosként elismert) osztályozza.

HIDROLÍZIS

A kollagén peptidek előállításához szükséges a nyersanyagban (szarvasmarha vagy sertés) jelen lévő természetes kollagén kivonása. Ez termikus és kémiai hidrolízis eljárással történik. Ezután egy második hidrolízis-eljárást is elvégeznek specifikus enzimek alkalmazásával, amelyek során a kollagén fehérje láncai teljesen megszakadnak, és kollagén peptideket eredményeznek.

A RENECOL kollagén GYÁRTÁSÁRA HASZNÁLT NYERSANYAGOK KIZÁRÓLAG Brazíliából származnak, ahol a legtöbb állat elsődlegesen fűvel táplált és legeltetve táplálkozik.

Renecol hidrolizált kollagén

A kollagén hatása a súlycsökkentésre, fogyásra
collagen.hu
2021.05.28 10:34

TÁPLÁLKOZÁS ÉS SÚLYKARBANTARTÁS

Kollagén fogyás

 

A megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen a test sovány megtartásához és megfelelő mennyiségű aminosav biztosításához testünk számára [1].
Tanulmányok kimutatták, hogy a kollagén peptidek erős szövetségesek voltak az étvágy csökkentésében, segítve az elhízásban szenvedő betegeket a hatékonyabb és egészségesebb étrend elfogadásában [2].
A kollagén peptidek az idős emberek számára is kiváló kiegészítő lehetőségnek bizonyultak, megtartva a sovány tömeget és jobb életminőséget biztosítva [1].

 

 

Irodalom:

[1] Hays NP, Kim H, Wells AM, Kajkenova O, Evans WJ. Effects of Whey and Fortified Collagen Hydrolysate Protein Supplements on Nitrogen balance and Body Composition in Older Women. J Am Diet Assoc. 109; 2009. p. 1082-7.
[2] Rubio IGS, Castro G, Zanini AC, Medeiros-Neto G. Oral ingestion of a hydrolyzed gelatin meal in subjects with normal weight and in obese patients: Postprandial effect on circulating gut peptides, glucose and insulin. 13; 2008. p. 48-53.

A VITAMINOK az élethez nélkülözhetetlenek. Nem építő-és nem tápanyagok, hanem biokatalizátorként működnek, esszenciális táplálék-összetevők.

A vitaminokat oldhatóságuk alapján két csoportba osztjuk:

- vízben oldódó vitaminok B, C, P vitaminok és

- zsírban oldódó vitaminok A, D, E, K .

A B vitaminok, a vízben oldódó vitaminok közé tartoznak.

Egyes kollagén termékekben is megtalálhatóak: 

Fekete cseresznye ízű kollagén italpor, cukorral és édesítőszerrel 22,7g

B-vitaminok

A legeltetett szarvasmarha tartás jelentősége:

Great Lakes Gelatin® egyetért azzal és támogatja, hogy az állatok életminősége és jólléte befolyásolja a belőlük készített termékek minőségét.
Ebből kifolyólag, a természeteshez legközelebb álló tartással szavatolják a legjobb minőségű alapanyagokat. A hidrolizált kollagén és zselatin termékeik Argentínában és Brazíliában szabadon tartott, legeltetett szarvasmarhák írhájából készülnek.

 

Kollage_mate_tihanyi

 

collagen.hu
2020.08.05 15:32

Az aszkorbinsav tulajdonképpen a C-vitamin kémiai megnevezése, melyről köztudott, hogy elengedhetetlen az emberi szervezet egészséges működéséhez, természetes védőhatása miatt.
Az aszkorbinsav, C-vitamin, vízben oldódó vitamin, amit a szervezet nem képes tárolni, így folyamatosan pótolni kell.
A nagy mennyiségben elfogyasztott aszkorbinsav bizonyítottan képes a szervezetünket ellenállóvá tenni betegségekkel szemben.

Az Aszkorbinsav 100%-ban természetes, étkezési célokra is alkalmas.
A kenyérfélék sütése során egy kávéskanál aszkorbinsav alkalmazása javallott, hozzáadásával könnyebb, nyújthatóbb állagú tésztát, majd sütés után kevésbé morzsálódós kenyeret, pékárut kapunk.
Az aszkorbinsav a befőzés során is kedvelt adalékanyag. Természetes tartósítószerként használhatjuk, mivel hozzáadásával megelőzhetjük a gyümölcsök megbarnulását.

Asszkorbinsav

collagen.hu
2020.08.05 10:39

Kollagén zselatin por, ízesítetlen szarvasmarha fehérje - 454g

Hidrolizált Ízesítetlen Szarvasmarha Kollagén Fehérje - 454g és 12g kiszerelésben

Kollagén italpor, feketecseresznye ízű - 22,7g

great_lakes_gelatin

collagen.hu
2020.08.04 10:56

Vizsgálatok már a 90'-es évek legelején bebizonyították, hogy a kollagén szedésével csökkenthetőek az artrózis (ízületi porckopás) tünetei.

Egy újabb kutatás pedig megerősíti a korábbi eredményeket, már napi 40 mg szájon át adott dózis hatására öt betegségből négy 26%-kal csökkentett fájdalomérzetről számolt be.

(Termékeinkben a kollagén tartalom adagonként 12 000 mg)

Valószínűsíthető, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt javul a betegek állapota.

Az ízületek és a csontok egészségének megőrzése elengedhetetlen a jobb életminőség érdekében. Az olyan tényezők, mint az életkor vagy az ízületek ismétlődő stresszei, a csontok és az ízületek egészségének leginkább káros tényezői. A kollagén peptidek bevitele összefüggésbe hozható a test csontjainak, ízületeinek és szalagjainak jótékony hatásával [2].

A kollagén fontos szerkezeti funkcióval rendelkezik a testünk csontjaiban és porcaiban.

Számos tudományos tanulmány kimutatta a kollagén peptidek bevitelének az egészségünkre gyakorolt előnyeit:

  • A tudományos kutatások alátámasztják, hogy a kollagén peptidek használata hozzájárul az egészségesebb ízületek fenntartásához [1]
  • Potenciális előnyei között a csontanyagcsere erősítését is hangsúlyozza [3].
  • Ez hozzájárulhat a kellemetlenségek csökkentéséhez és az ízületek mobilitásának javításához is [4].
  • Pozitív hatásokat figyeltek meg egy olyan vizsgálatban, amely csökkentette a degeneratív problémákat a porcszövetek anabolikus folyamatának stimulálásával [5].
  • A fizikai testmozgással járó fájdalom tünetei csökkennek [6].

A kollagén és a porckopás

collagen.hu
2020.07.20 12:38

A kollagén elsődleges kötőszövet, egy kulcsfontosságú fehérje az emberi szervezetben, biztosítja a kohéziót, a rugalmasságot, és a bőr- a porc- és a csontregenerációt. Az emberi bőr 75%-a kollagénből épül fel, és a test fehérjéjének 30%-a kollagénből áll.

A kollagént test ragasztójának is nevezik, mert összeköti a csontvázat a lágy szövettel, az izmokat, a bőr kötő-szöveteit, a szalagokat, a porcokat, az ínakat, de például a szemet is a zselatinos állagú kollagén építi fel.

Milyen hatása van a kollagénnek?

  • Ez a fehérje ráadásul képes növelni az ásványianyag-sűrűséget is, ezáltal csontok és a fogak erejét növeli.
  • Támogatja a kötőszövetek struktúráját, szilárd vázat biztosít a mozgáshoz és a külső védelmet is szolgálja.
  • Az extracelluláris mátrix (a kötőszöveti sejteket körülvevő szénhidrátokból és fehérjékből felépülő hálózat) alapját egy nagy teherbírású , de rugalmas kollagénváz képezi.

Ez a rugalmasság fontos a bőr állapotában, a kor előre-haladtával a kollagén csökkenés következtében jelennek meg a ráncok, barázdák.

A haj és a köröm fő anyaga is a kollagén, így amint a kollagén csökken a haj és a köröm állapota is romlik, fakul, töredezik.

 

A bőr öregedési folyamata

collagen.hu
2020.07.20 11:24

AMINOSAVAK

Mi az aminosav?

Az emberi szervezet több, mint 50 %-át fehérjék alkotják, melyeknek legfontosabb építőkövei az aminosavak. Az aminosavak közül vannak olyanok, amelyeket képes előállítani az emberi szervezet  (nem esszenciális aminosavak), míg a másik csoportba tartozó aminosavakat  (esszenciális aminosavak) a szervezet nem képes előállítani, ezért ezeket táplálékkal szükséges bevinni a szervezetbe.

Miért szükségesek az aminosavak a szervezetnek?

A fehérjeszintézishez 20 féle aminosav szükséges. Ezek közül 8 féle aminosavat a szervezet nem tud előállítani (a valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofán és lizin, sőt gyermekek esetében még kétféle aminosav, az arginin, és hisztidin). Ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak, teljes értékű, komplett fehérjék, melyeket leginkább csak az állati fehérjékkel tudunk a szervezetünkbe juttatni. A növényi fehérjék nem teljes értékű fehérjék.

Fehérjeszintézis zavartalan menete szempontjából az is fontos, hogy a táplálék fehérjéi az aminosavakat milyen mennyiségben és arányban tartalmazzák.

 

Aminosavak