Kollagénről bővebben - kollagén, kollagén por, collagen.hu

Aszkorbinsav, C vitamin élettani hatásai

collagen.hu
2020.08.05 15:32

Az aszkorbinsav tulajdonképpen a C-vitamin kémiai megnevezése, melyről köztudott, hogy elengedhetetlen az emberi szervezet egészséges működéséhez, természetes védőhatása miatt.
Az aszkorbinsav, C-vitamin, vízben oldódó vitamin, amit a szervezet nem képes tárolni, így folyamatosan pótolni kell.
A nagy mennyiségben elfogyasztott aszkorbinsav bizonyítottan képes a szervezetünket ellenállóvá tenni betegségekkel szemben.

Az Aszkorbinsav 100%-ban természetes, étkezési célokra is alkalmas.
A kenyérfélék sütése során egy kávéskanál aszkorbinsav alkalmazása javallott, hozzáadásával könnyebb, nyújthatóbb állagú tésztát, majd sütés után kevésbé morzsálódós kenyeret, pékárut kapunk.
Az aszkorbinsav a befőzés során is kedvelt adalékanyag. Természetes tartósítószerként használhatjuk, mivel hozzáadásával megelőzhetjük a gyümölcsök megbarnulását.

Asszkorbinsav

A C-vitamin hiányakor kialakuló betegség, a skorbut, az egyik legrégebben ismert hiánybetegség, már a 16. század elején leírták.
Ez a betegség nagy pusztításokat okozott háborúk és éhínségek idején, illetve a hajósnépeknél.
Egyes hajósnépek felismerték, hogy a gyümölcsöt is tartalmazó étrend a hosszú hajóutakon segít a skorbut megelőzésében.
Csak 1912-ben tengerimalacokonvégzett kísérletek során sikerült igazolni, hogy a skorbut valóban hiánybetegség. 1920-ban C-vitaminnak nevezték el azt a tápanyagkomponenst, amelynek hiánya a skorbutot okozza.

A C-vitamin a kollagén beépülését is jelentősen elősegíti a szervezetben, így a kollagén bevételével egyidejűleg javasolt alkalmazni.

A kollagénről bővebb ismertető letöltése:

http://www.renecol.hu/collagen.pdf