Kollagénről bővebben - kollagén, kollagén por, collagen.hu

A kollagén hatása a bőrre

collagen.hu
2020.07.20 12:38

A kollagén elsődleges kötőszövet, egy kulcsfontosságú fehérje az emberi szervezetben, biztosítja a kohéziót, a rugalmasságot, és a bőr- a porc- és a csontregenerációt. Az emberi bőr 75%-a kollagénből épül fel, és a test fehérjéjének 30%-a kollagénből áll.

A kollagént test ragasztójának is nevezik, mert összeköti a csontvázat a lágy szövettel, az izmokat, a bőr kötő-szöveteit, a szalagokat, a porcokat, az ínakat, de például a szemet is a zselatinos állagú kollagén építi fel.

Milyen hatása van a kollagénnek?

 • Ez a fehérje ráadásul képes növelni az ásványianyag-sűrűséget is, ezáltal csontok és a fogak erejét növeli.
 • Támogatja a kötőszövetek struktúráját, szilárd vázat biztosít a mozgáshoz és a külső védelmet is szolgálja.
 • Az extracelluláris mátrix (a kötőszöveti sejteket körülvevő szénhidrátokból és fehérjékből felépülő hálózat) alapját egy nagy teherbírású , de rugalmas kollagénváz képezi.

Ez a rugalmasság fontos a bőr állapotában, a kor előre-haladtával a kollagén csökkenés következtében jelennek meg a ráncok, barázdák.

A haj és a köröm fő anyaga is a kollagén, így amint a kollagén csökken a haj és a köröm állapota is romlik, fakul, töredezik.

 

A bőr öregedési folyamata

Ezenkívül a bőrt külső kémiai és fizikai tényezők, például a napsugárzás is befolyásolja. A táplálkozást gyakran emlegetik a bőrbetegségekre gyakorolt hatása miatt is [2].

Az I. típusú kollagén a leggyakoribb a bőrben, és az elasztinnal együtt olyan rostokat képez, amelyek garantálják a bőr feszességét, rugalmasságát.

A kollagén alkalmazásának hatásai a bőrre:

 • A bőr szerkezetét, rugalmasságát és feszességet biztosítja [3].
 • Kollagén használatával javul a bőr állapota, hozzájárulva a megjelenés, rugalmasság és hidratálás pozitív hatásaihoz [4]
 • Öregedésgátló szerként működik, elősegítve a ráncok és az arckifejezések csökkentését [5].
 • Serkenti a fibroblasztok szaporodását, hozzájárulva az új kollagénrostok szintéziséhez [6].

A kollagén típusai:

A kollagénnek 29 típusát különböztetik meg. Az emberi szervezet 90 %-át I., II., III., IV. típusok adják.

 • I. típus: bőr, érrendszer, inak, kötőszövet, szervek, csontok
 • II. típus: porcok (fő összetevője a porcoknak)
 • III. típus: rendszerint az I. típus mellett található meg, a retikuláris szövetek (kötő-és támasztószövetek) fő összetevője
 • IV. típus: a sejtmembrán alapját képezi
 • V. típus: a haj, placenta, sejtfelületek fő összetevője

25 éves kor felett folyamatosan csökken (évenként kb. 1%-kal) a szervezet kollagéntermelése, majd leáll.

 

Irodalom

[1] Sibilla S, Godfrey M, Brewer S, Budh-Raja A, Genovese L. An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen as a nutraceutical on skin properties: scientific background and clinical studies. The Open Nutraceuticals Journal 8; 2015. p. 29-42.
[2] Boelsma E, Vijver LPLV, Goldbohm RA, Klöpping-Ketelaars IAA, Hendriks HFJ, Roza L. Human skin condition and its associations with nutrient concentrations in serum and diet. Am J Clin Nutr 77; 2003. p. 348–55.
[3] Liu D, Nikoo M, Boran G, Zhou P, Regenstein JM. Collagen and Gelatin. Annu. Rev. Food Sci. Technol. 6; 2015. p. 527–57.
[4] Choi SY, Ko EJ, Lee YH, Kim BG, Shin HJ, Seo DB, Lee SJ, Kim BJ, Kim MN. Effects of collagen tripeptide supplement on skin properties: A prospective, randomized, controlled study. Journal of Cosmetic and Laser Therapy 16:3; 2014. p. 132-7.
[5] Proksch E, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral Intake of Specific Bioactive Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Increases Dermal Matrix Synthesis. Skin Pharmacol Physiol 27; 2014. p. 113–119.
[6] Matsuda N, Koyama Y, Hosaka Y, Ueda H, Watanabe T, Araya T, Irie S. Takehana K.Effects of the ingestion of Collagen Peptide on Collagen Fibrils and Glycosaminoglycans in the Dermis. Journal Nutr Vitaminol 15; 2006. p. 52- 211.