Kollagénről bővebben - kollagén, kollagén por, collagen.hu

A kollagén ízületekre való hatása

collagen.hu
2020.08.04 10:56

Vizsgálatok már a 90'-es évek legelején bebizonyították, hogy a kollagén szedésével csökkenthetőek az artrózis (ízületi porckopás) tünetei.

Egy újabb kutatás pedig megerősíti a korábbi eredményeket, már napi 40 mg szájon át adott dózis hatására öt betegségből négy 26%-kal csökkentett fájdalomérzetről számolt be.

(Termékeinkben a kollagén tartalom adagonként 12 000 mg)

Valószínűsíthető, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt javul a betegek állapota.

Az ízületek és a csontok egészségének megőrzése elengedhetetlen a jobb életminőség érdekében. Az olyan tényezők, mint az életkor vagy az ízületek ismétlődő stresszei, a csontok és az ízületek egészségének leginkább káros tényezői. A kollagén peptidek bevitele összefüggésbe hozható a test csontjainak, ízületeinek és szalagjainak jótékony hatásával [2].

A kollagén fontos szerkezeti funkcióval rendelkezik a testünk csontjaiban és porcaiban. Számos tudományos tanulmány kimutatta a kollagén peptidek bevitelének az egészségünkre gyakorolt előnyeit:

A tudományos kutatások alátámasztják, hogy a kollagén peptidek használata hozzájárul az egészségesebb ízületek fenntartásához [1]

Potenciális előnyei között a csontanyagcsere erősítését is hangsúlyozza [3].

Ez hozzájárulhat a kellemetlenségek csökkentéséhez és az ízületek mobilitásának javításához is [4].

Pozitív hatásokat figyeltek meg egy olyan vizsgálatban, amely csökkentette a degeneratív problémákat a porcszövetek anabolikus folyamatának stimulálásával [5].

A fizikai testmozgással járó fájdalom tünetei csökkennek [6].

Vizsgálatok már a 90'-es évek legelején bebizonyították, hogy a kollagén szedésével csökkenthetőek az artrózis (ízületi porckopás) tünetei.

Egy újabb kutatás pedig megerősíti a korábbi eredményeket, már napi 40mg szájon át adott dózis hatására öt betegségből négy 26%-kal csökkentett fájdalomérzetről számolt be.

Valószínűsíthető, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt javul a betegek állapota.

A Virginiai Egyetem belgyógyászati tanszékének professzora, dr. Martha L. Barnett vezetésével kutatók azt vizsgálták, hogy alacsony dózisban II típusú kollagént (ez a típus az ízületek porcállományában található) adtak szájon át, ízületi gyulladásban (arthitis) szenvedő betegeknek. Ezzel mellékhatások nélkül enyhíthetők az ízületi fájdalmak, a duzzanatok és az ízületi merevség.

A perorális (szájon át szedett) kollagének legnagyobb előnye, hogy nincs mellékhatása dr. John M. Stuart, a Tennessee Egyetem belgyógyász-reumatológus professzora szerint :

" Minden más rendelkezésünkre álló módszernél fennáll az enyhébb - súlyosabb szövődmények veszélye."

Kísérleteket végeztek olyan betegek körében, akik izomrost gyulladásban szenvedtek. Azoknál a betegeknél, akiknek Hidrolizált Kollagént adtak, lecsökkent vagy teljesen eltűnt az izomrost gyulladás okozta fájdalom.

 

Irodalom:

[1] Bello AE, Oesser S. Collagen Hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders. Current Medical Research an Opinion 22; 2006. p. 2221-32.[1] Bello AE, Oesser S. Collagen Hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders. Current Medical Research an Opinion 22; 2006. p. 2221-32.[2] Kim HK, Kim MG, Leem KH. Osteogenic Activity of Collagen Peptide via ERK/MAPK Pathway Mediated Boosting of Collagen Synthesis and Its Therapeutic Efficacy in Osteoporotic Bone by Back-Scattered Electron Imaging and Microarchitecture Analysis. Molecules, 18; 2013. p. 15474-89.[3] Guillerminet F, Beaupied H, Fabien-Soulé V, Tomé D, Benhamou CL, Roux C, Blais A. Hydrolyzed collagen improves bone metabolism and biomechanical parameters in ovariectomized mice: An in vitro and in vivo study. Elsevier, Bone 46; 2010. p. 827–34. [4] Benito-Ruiz P, Camacho-Zambrano MM, Carrillo-Arcentales JN, Maestanza-Peralta MA, Vallejo-Flores CA, Vargas-López SV et al. A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort. International Journal of food sciences and nutrition, 60 (S2); 2009. p. 99-113.[5] Schunk M, Schulze CH, Oesser S. Collagen hydrolysate supplementation stimulates proteoglycan metabolism and gene expression of articular chondrocytes. International Cartilage Repair Society Poster 189; 2007.[6] Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, Aukermann DF, Meza  F, Millard  RL, Deitch JR, Sherbondy PS, Albert A. 24 week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current Medical Research and Opinion 24; 2008. p. 1485–96.