A VITAMINOK az élethez nélkülözhetetlenek. Nem építő-és nem tápanyagok, hanem biokatalizátorként működnek, esszenciális táplálék-összetevők.
A vitaminokat oldhatóságuk alapján két csoportba osztjuk:
- vízben oldódó vitaminok B, C, P vitaminok és
- zsírban oldódó vitaminok A, D, E, K .
A B vitaminok, a vízben oldódó vitaminok közé tartoznak.
Egyes kollagén termékekben is megtalálhatóak:
Fekete cseresznye ízű kollagén italpor, cukorral és édesítőszerrel 22,7g
B VITAMINOK szerepe a szervezetben
B1-vitamin (tiamin, aneurin)
Hiánya okozza a beriberi nevű betegséget, amely azokon a földrészeken fordul elő, ahol a lakosság fő tápláléka a hántolt rizs.
A B1-vitamin hiánya ideggyulladást, görcsrohamot, hasmenést, hányást, nagyfokó oedemát és a szénhidrát anyagcserezavarát okozza. Bőséges szénhidrátfogyasztása esetén a B1-vitamin szükséglete növekszik.
A napi B1-vitamin szükséglet: 1,2-1,5 mg.
B1-vitamin források: élesztő, máj, hús, búzacsíra, borsó és a barna kenyerek.
B2-vitamin (riboflavin, laktoflavin)
A sejtlégzésben biokatalizátorként működik.
Hiányában gátlódik a növekedés, anyagcserezavar és a szaruhártya-ereződés figyelhető meg. A szájzugban berepedések keletkeznek, amelyhez nyelvgyulladás is társul.
A napi B2-vitamin szükséglet: 1,8-2 mg.
B2-vitamin források: máj, vese, hús, élesztő, tej és zöldségfélék.
B3-vitamin (niacin, nikotinsav)
Teljes hiánya következtében súlyos bőrgyulladással és hasmenéssel járó betegség (pellega) alakul ki. A betegséghez ideg- és emésztőrendszeri zavarok, emlékezetkiesés is társul.
A napi B3-vitamin szükséglet: 18 mg.
B3-vitamin források: máj, hús, olajos magvak és a szója.
B6-vitamin (piridoxin)
A szervezet számos anyagcsere-folyamatában vesz részt. Fokozza a védő hatású magnézium beépülését a szívizomzatba, csökkenti a hányingert.
Hiánya elősegíti az érelmeszesedés kialakulását, elősegíti a triptofán átalakulását nikotinsavvá, valamint bőr- és idegrendszeri zavarok alakulhatnak ki.
A napi B6-vitamin szükséklet: 2,2 mg.
B6-vitamin források: máj, hús, búzacsíra, búzakorpa, hüvelyesek, brokkoli, élesztő.
B12-vitamin (kobolamin)
A vörösvérsejtképzésben jut fontos szerephez.
Hiányában vészes vérszegénység alakul ki, amelyhez idegrendszeri, gyomor-bél rendszeri zavarok csatlakozhatnak.
A napi B12-vitamin szükséglet: 2 mikrogramm
B12-vitamin források: húsok, máj, hering, lazac, ponty, tej.
B9-vitamin (folsav)
Magzatvédő vitaminnak is nevezik, mert hiánya a magzati fejlődési rendellenességeket okozhat. Ismeretes a szívizomzatot védő hatása is.
A napi B9-vitamin szükséglet: 200 mikrogramm.
B9-vitamin források: marhamáj, sertésmáj, szójaliszt, bab és a zöld növények.