Hasznos információk

AMINOSAVAK

Mi az aminosav?

Az emberi szervezet több, mint 50 %-át fehérjék alkotják, melyeknek legfontosabb építőkövei az aminosavak. Az aminosavak közül vannak olyanok, amelyeket képes előállítani az emberi szervezet  (nem esszenciális aminosavak), míg a másik csoportba tartozó aminosavakat  (esszenciális aminosavak) a szervezet nem képes előállítani, ezért ezeket táplálékkal szükséges bevinni a szervezetbe.

Miért szükségesek az aminosavak a szervezetnek?

A fehérjeszintézishez 20 féle aminosav szükséges. Ezek közül 8 féle aminosavat a szervezet nem tud előállítani (a valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofán és lizin, sőt gyermekek esetében még kétféle aminosav, az arginin, és hisztidin). Ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak, teljes értékű, komplett fehérjék, melyeket leginkább csak az állati fehérjékkel tudunk a szervezetünkbe juttatni. A növényi fehérjék nem teljes értékű fehérjék.

Fehérjeszintézis zavartalan menete szempontjából az is fontos, hogy a táplálék fehérjéi az aminosavakat milyen mennyiségben és arányban tartalmazzák.

ALANIN

A nitrogénegyensúly kialakításában, az izmok fejlődésében illetve azok méregtelenítésében játszik szerepet.

ARGININ

A növekedési hormont termelését segíti elő, természetes libidónövelő

CISZTEIN

Az emberi szervezet legfontosabb antioxidánsainak felépítésében nélkülözhetetlen. A szervezet fehérje szerkezetének fenntartásában fontos szerepű. Kéntartalmú aminosav így gyulladáscsökkentő hatású,  a haj, a bőr a köröm szintézisében nélkülözhetetlen szerepű. Fontos a sejtek anyagcseréjében.

FENIL-ALANIN

Az idegingerek átviteléhez szükséges vegyületek képzésében van nagy szerepe (pl. dopamin, norepinefrin), egyben a központi idegrendszerre hatva a fájdalomcsillapításban. Forrásai: fehérje dús ételek, tökmag, mogyoró, gabonafélék, szója és szójatermékek, szezámmag.

GLUTAMINSAV, GLICIN

A kollagén kb. 30 %-át alkotja. Nyugtatólag hat az agyra, szerepe van a központi idegrendszer optimális működésében, hatással van a hormonrendszerre. Az emberi szervezet fontos koenzimje, hatása számos enzimatikus folyamatban nélkülözhetetlen.

HISZTIDIN

Ammónia (karbamid) kiürülését és a máj-vese működését segítő hatásuk miatt, részt vesznek a szervezet méregtelenítési, illetve kollagén (kötőszövet) képzés fokozása miatt a sebek gyógyulási folyamatában. A sperma is nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a fehérje anyagokat, ezért súlyos hiányuk esetén csökken a spermák képződése és minősége. Forrásai: zabliszt, napraforgómag, szentjánoskenyér, barna rizs, dió, pattogatott kukorica, szezámmag, búzakorpa, zselatin.

IZOLEUCIN

A vesék vizelet-koncentrációjának szabályozásához és a növekedéshez szükséges, valamint a vércukor stabilizálásában is részt vesz. Forrásai: húsok-szárnyasok, magvak, mogyoró, sajt, halak.

LEUCIN

Nagy mennyiségben az izomfehérjék felépítéséhez szükséges. Forrásai: húsok, barna rizs, babok, teljes kiörlésű gabonák, dió, szója, tej és tejtermékek.

LIZIN

Ez az esszenciális aminosav szükséges néhány létfontosságú fehérje szintéziséhez. Elengedhetetlen a növekedéshez, a szövetek regenerálódásához, gyógyulásához, valamint ellenanyagok, hormonok és enzimek képződéséhez. A lizin elősegíti az izomfehérje képződését, különösen fontos lehet a műtétek és sérülések utáni gyógyulásban. A lizin jelentős hatással bír a herpesz vírus (herpes simplex), illetve a náthakiütés (herpes labiális) visszaszorításában. Forrásai: húsfélék, hal, tojás, sajt, tej, élesztő és szója termékek.

METIONIN

A cisztein aminosav képződését hozza létre a szervezetben B6-vitamin segítségével együtt. Hiányában a hasnyálmirigy enzimtermelése csökken, és nő a vér koleszterin szintje. Forrásai: halak, hús, szója, kukorica, szezámmag, spenót.

PROLIN

Az ízületek, porcok és a bőr kollagén termelésének elősegítésében van szerepe.

SZERIN

Zsíranyagcserében van nagy szerepe.

TREONIN

Hiányában előtérbe kerül a fehérjék lebontási folyamata, vagyis felborul az egyensúly a fehérje felépítés és lebontás között. Részt vesz a máj zsírtalanítási folyamatában, hiánya elősegíti a májzsugor létrejöttét is. Forrásai: burgonya, tojás, húsokban-kacsa, tej, avokádó, káposzta.

TRIPTOFÁN

Az emberi szervezet képes triptofánból nikotinsavat (B3-vitamin) készíteni. Triptofánból alakul ki a szerotonin is, mely szabályozza az erek tágulását, és fontos ingerület átvivő anyag az idegrendszerben (nyugalmi-öröm hormonnak is nevezik, az alvásban is szerepet játszik). Hiányában a vérnyomás szabályozásában, a fehérje –és vörösvérsejtképzésben is zavar keletkezhet, alvási zavarok, depresszió-szorongásos tünetek alakulhatnak ki. Forrásai: hús, halak, tej, tojás, banán, datolya, amerikai mogyoró.

TIROZIN

Az idegrenszer anyagcseréjének elősegítésében van szerepe és kedélyjavító hatással bír.

VALIN

Szükséges a szövetek, sejtek regenerálódási folyamatához, hiányában károsodik az izomműködés. Forrásai: gomba, lencse, hús, hal, szezámmag, földimogyoró.

Kollagén

A kollagén elsődleges kötőszövet, egy kulcsfontosságú fehérje az emberi szervezetben, biztosítja a kohéziót, a rugalmasságot, és a bőr- a porc- és a csontregenerációt. Az emberi bőr 75%-a kollagénből épül fel, és a test fehérjéjének 30%-a kollagénből áll.

A test ragasztójának is nevezik, mert összeköti a csontvázat a lágy szövettel, az izmokat, a bőr kötő-szöveteit, a szalagokat, a porcokat, az ínakat, de például a szemet is a zselatinos állagú kollagén építi fel. Ez a fehérje ráadásul képes növelni az ásványianyag-sűrűséget is, ezáltal csontok és a fogak erejét növeli.

Támogatja a kötőszövetek struktúráját, szilárd vázat biztosít a mozgáshoz és a külső védelmet is szolgálja. Az extracelluláris mátrix (a kötőszöveti sejteket körülvevő szénhidrátokból és fehérjékből felépülő hálózat) alapját egy nagy teherbírású , de rugalmas kollagénváz képezi.

Ez a rugalmasság fontos a bőr állapotában, a kor előre-haladtával a kollagén csökkenés következtében jelennek meg a ráncok, barázdák.

A haj és a köröm fő anyaga is a kollagén, így amint a kollagén csökken a haj és a köröm állapota is romlik, fakul, töredezik.

Típusai:

A kollagénnek 29 típusát különböztetik meg. Az emberi szervezet 90 %-át I., II., III., IV. típusok adják.

I. típus: bőr, érrendszer, inak, kötőszövet, szervek, csontok

II. típus: porcok (fő összetevője a porcoknak)

III. típus: rendszerint az I. típus mellett található meg, a retikuláris szövetek (kötő-és támasztószövetek) fő összetevője

IV. típus: a sejtmembrán alapját képezi

V. típus: a haj, placenta, sejtfelületek fő összetevője

25 éves kor felett folyamatosan csökken (évenként kb. 1%-kal) a szervezet kollagéntermelése, majd leáll.

Ízületi

Kollagén felhasználása

Forgalmazóink:

Lépjen kapcsolatba velünk

Köszönjük! Hamarosan keressük Önt!

Valami hiba történt, kérem próbálja meg újra!